ЧИ Є ВІДСУТНІСТЬ АУДІОЗАПИСУ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ БЕЗУМОВНОЮ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ СКАСУВАННЯ РІШЕННЯ?

Скаржник у справі №219/828/18 просив скасувати вирок. Серед підстав зазначив відсутність аудіозапису засідання суду першої інстанції.

ККС ВС мотивував своє рішення таким чином. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді є обов’язковим (ч.4 ст.107 КПК). Водночас згідно з ч.6 ст.107 КПК незастосування такого фіксування, якщо сторони не заперечують проти визнання відповідної дії та її результатів чинними, не веде до їх недійсності. Відсутність у матеріалах провадження технічного носія, де зафіксовано провадження в суді першої інстанції, є однією з підстав для скасування судового рішення внаслідок істотного порушення вимог кримінального процесуального закону (п.7 ч.2 ст.412 КПК). Разом з тим ККС ВС зауважив наступне. Для з’ясування питання про те, як неповне фіксування судового провадження вплинуло на законність ухваленого рішення, слід виходити з «рівня істотності» відхилень від вимог норми кримінального процесуального права. Встановлено, що в засіданні, аудіозапис якого відсутній, було допитано свідка. Однак, протягом судового розгляду сторона захисту не заперечувала проти визнання такої дії та її результатів чинними. Суд не виключає, що за певних обставин відсутність звукозаписів може стати підставою для скасування рішень. Умовою для цього є доведення стороною, яка посилається на таку обставину, істотного впливу на законність та вмотивованість рішення. Однак, у цій справі сторона наявність такого впливу не довела.

З огляду на зазначене, відсутність запису судового засідання НЕ є безумовною підставою для скасування судових рішень у розумінні п.7 ч.2 ст.412 КПК України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *