Диджиталізація кримінального процесу — що пропонує президент

Зеленський пропонує створити нову інформаційно-телекомунікаційну систему досудового розслідування, яка буде об’єднувати Єдиний реєстр досудових розслідувань і автоматизовану систему документообігу суду.

Доступ до нової системи буде в слідчого, прокурора, слідчого судді, судді та захисника (за його згодою), але у всіх інших учасників процесу також буде право користуватися системою, але тільки в межах реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.

В інформаційно-телекомунікаційній системі досудового розслідування будуть міститися матеріали кримінальної справи, водночас їх електронна версія буде вважатися оригіналом.

Впровадження нової системи значно спростить життя захисникам у частині ознайомлення з матеріалами справи. Зокрема, вони зможуть ознайомитися з матеріалами кримінального провадження отримавши від слідчого код доступу до системи.

Зараз же адвокати змушені фотографувати всі документи або годинами вивчати численні томи справи в кабінеті слідчого. У вигляді надання доступу до електронної версії документів буде реалізовуватися і ст. 290 КПК України. У такий спосіб захисники не зможуть «затягувати» кримінальний процес, не з’являючись на ознайомлення зі справою після закінчення кримінального розслідування.

Особливості доступу та функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування будуть врегульовані окремим становищем, за розробку якого буде відповідальний Офіс Генерального прокурора.

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *